Nadpis textu
zde najdete skvělé recepty od Elišky Procházkové...
Kokosky
Sněhové cukroví s kokosem, které vám zvedne náladu nejen na Vánoce. Kokosky na ,které stačí jen trochu surovina a čas. Přesně na ty zde najdete recept.
Suroviny:
3 bílky
225 g cukru
kokos
Postup:
Do mísy dejte bílky a začněte šlehat sníh.
Přisipávejte cukr a po něm i kokos dokud budete mít ušlehaný tuhý sníh s kousky kokosu.
Pomocí lžičky nandejte na plech s pečícím papírem kokosovou hmotu a předehřejte troubu na 170°C.
Pečte alespoň 15 minut. Pak vypněte troubu a nechte v ní plech do druhého dne.

Recepty
Perníčky ozdobené citronovou polevou
Vánoce se blíží a každý si hledá recepty na nové vánoční cukroví. Tady máte jednoduchý způsob pečení perníčků i se sladkou polevou.( Zvládli jsme je upéct se třídou na hodině vaření, tak to vy zvládnete určitě taky.)
Suroviny:
50 g másla
80 g medu
1 vejce
1 sáček vanilkového cukru
100 g moučkového cukru
300 g hladké mouky
3 lžíce rumu
1 lžička kipřícího prášku do pečiva
3 lžíce kakaa
2 lžíce perníkového koření
Bílková poleva:
1 bílek
150 g (prosátého) moučkového cukru

Postup:
Rozehřejte máslo s medem a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Vyšlehejte vejce s cukry a přidejte rum a již vychladlou hmotu z másla a medu. Znovu šlehejte do hladka a postupně přidávejte všechny ingredience.
Těsto důkladně propracujte a nechte do druhého dne v lednici.
Vyšlehejte bílek, moučkový cukr a šťávu z citronu do hladké polevy.
Vychlazené těsto vyválejte a vykrájejte.
Troubu předehřejte na 160 °C. Pečte dokud nebudou perníčky dozlatova.
Až perníčky trochu vystydnou ozdobte je polevou. Nechte ztuhnout a máte hotovo.

Suroviny:
- 6 vajec
- 9-11 lžic mouky
- 10-14 lžic cukru
- (něco na chuť)
Lehký korpus pro každého
Tento korpus je jednoduchý na pečení a vynikající na chuť. Můžete ho upéct a podávat s krémem i bez něj, s ovocem i čokoládou. Lze ho použít na narozeninový dort i na lehký letní koláč. Můžete do něj přidat kakao, čokoládu i ovoce, záleží jen na vás.
Postup:
Oddělte žloutky od bílků a z bílků ušlehejte sníh.
V druhé míse smíchejte žloutky, mouku, cukr a pokud chcete tak něco na dochucení.
Pomalu promíchejte sníh a nehotové těsto. Nalijte do vymazané nebo pečícím papírem vyložené formy.
Pečte 15-35 minut asi při 180 °C.
Přidejte krém, ovoce, čokoládu nebo něco jiného na co máte chuť .
Krém z mascarpone

Můj krém z mascarpone je jednoduchý na tvorbu i suroviny. Pokud chcete můžete si upravovat jeho suroviny podle chuti. Přimícháním ovoce, kakaa, čokolády nebo jiné laskominky získáte zas jinou chuť či barvu. Mícháním "dochucovadel" získáváte nekonečné možnosti chuti krému:)
Postup:
V míse smíchejte moučkový cukr a smetanu. Začněte šlehat a postupně přimíchávejte mascarpone, případně další přísady podle chuti. Šlehejte do té doby než budete mít hladký krém. Krém můžete dát do dortu i jím ozdobit drobné zákusky.
Suroviny:
250 ml smetany ke šlehání
250 g mascarpone
2,5 lžic moučkového cukru